Nieuwe regels voor ondernemers en automobilisten: wat verandert er per 1 juli?


Elk jaar veranderen er op 1 juli weer een aantal wetten en regels, en ook dit jaar zitten er een aantal tussen die met name voor ondernemers belangrijk zijn op het gebied van mobiliteit en vervoer. Zo worden de zero-emissiezones nu echt van kracht en moeten grotere bedrijven de uitstoot van hun personeel gaan bijhouden. Wat verandert er nog meer voor automobilisten en ondernemers? Wij praten u bij!
1. Boetes voor vervuilende busjes in zero-emissiezones
Steeds meer grote en middelgrote steden voeren een zero-emissiezone in. Begin dit jaar zijn de eerste zones ingevoerd, en sinds 1 juli wordt er ook echt gehandhaafd. Dat betekent dat ondernemers met vervuilende of oudere bedrijfswagens nu een boete riskeren als ze zo’n zone binnenrijden. Tot nu toe kregen ondernemers nog wat tijd om zich aan te passen en bleef het bij een waarschuwing, maar die overgangsperiode is nu voorbij. Gemeenten gaan vanaf nu dus echt bekeuringen uitdelen!
Lees in onze blog hoe dit precies zit en hoe hoog de boetes zijn.
2. Geen speciaal rijbewijs voor elektrische busjes
Rijdt u in een zware elektrische bedrijfswagen of wilt u de overstap maken? Dan is het niet nodig om daarvoor een extra rijbewijs te halen. Vanwege het accupakket zijn elektrische bussen een stuk zwaarder dan vergelijkbare dieselvarianten, en volgens de oude regels had u als bestuurder dan een C-rijbewijs nodig. Het maximumgewicht om met een B-rijbewijs te kunnen blijven rijden is nu echter definitief verhoogd naar 4.250 kilo.
Bekijk onze blog voor alle voorwaarden!
3. Werkgevers moeten CO2 uitstoot rapporteren
Bedrijven met 100 werknemers of meer moeten vanaf nu de CO2-uitstoot van hun personeel rapporteren. Dit geldt voor het zakelijke verkeer én het woon-werkverkeer. Met deze gegevens wil de overheid beter in kaart brengen hoeveel CO2 zakelijk Nederland uitstoot. Dit moet uiteindelijk bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelen. Wilt u uw organisatie verduurzamen? Dat kan bijvoorbeeld door personeel deels thuis te laten werken, of door de overstap te maken naar elektrische auto’s. Daar helpt ActivLease u natuurlijk graag mee.
4. Kenteken voor bijzondere bromfietsen
Ook voor bijzondere bromfietsen zijn er vanaf deze maand regels aangepast. Dit zijn bijvoorbeeld elektrische scooters met een maximumsnelheid van 25 km/u, maar ook elektrische steps en Segways. Deze speciale elektrische voertuigen moeten sinds 1 juli een kenteken hebben. Dit kunt u aanvragen via de website van de RDW.
ActivLease helpt u graag op weg!
Bij ActivLease denken we graag met u mee over de beste mobiliteitsoplossingen voor uw bedrijf. Dit kan de overstap zijn naar elektrisch rijden, het inzichtelijk maken van uw wagenpark of het samenstellen van een elektrische bedrijfswagen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op! Ons team staat graag voor u klaar.
