Van brandstofauto naar elektrische auto leasen: waar moet u op letten?


Steeds meer zakelijke rijders maken de overstap van een brandstofauto naar een elektrische auto. Logisch, want elektrisch rijden in 2025 biedt niet alleen financiële voordelen, maar ook meer comfort en gemak. Toch zijn er een paar dingen die handig zijn om te weten als u de overstap maakt, en een paar verschillen waar u misschien even aan moet wennen. In deze blog zetten we alles op een rij.
Laden versus tanken
Met een elektrische auto hoeft u nooit meer naar het tankstation, want u laadt de batterij van de auto op met een stekker. Dat kan thuis, op het werk of onderweg bij een (snel)laadstation.
Het grootste verschil? Laden duurt natuurlijk langer dan tanken. Maar waar u bij een brandstofauto moet stoppen om te tanken, laadt u een EV juist op wanneer het kan. De meeste Nederlanders doen dat thuis terwijl ze slapen of op het werk, zodat ze altijd met een volle batterij de weg op gaan.
Tip: Wilt u thuis kunnen laden? Dan heeft u een laadpaal nodig. Laat u goed adviseren over de installatie, kosten en subsidies. De EV-specialisten van ActivLease denken graag met u mee!
Wat als ik onderweg moet opladen?
Wilt u met een elektrische auto ook lange ritten kunnen maken? Dan is het logisch dat u zich afvraagt waar u onderweg kunt bijladen. Gelukkig is actieradius-angst in Nederland nergens voor nodig. Met ruim 5.400 snelladers is ons land koploper in Europa, dus er is altijd wel een laadpunt binnen handbereik. Met 20 tot 30 minuten laden kunt u vaak alweer verder. Snelladen is duurder dan thuisladen, maar wel handig voor een korte lunch- of koffiepauze.
Hoeveel actieradius heeft een elektrische auto echt nodig?
Ondanks het grote aantal laadpunten in ons land denken veel mensen onterecht dat ze een enorme actieradius nodig hebben. Maar hoeveel bereik u echt nodig heeft, hangt vooral af van uw rijgedrag. Wist u dat Nederlanders gemiddeld maar 50 kilometer rijden per dag? Voor veel zakelijke rijders is een range van 300 tot 400 km dus meer dan genoeg.
Rijdt u vaak lange afstanden? Dan is een EV met een grotere actieradius wel aan te raden. Gelukkig is het aanbod groter dan ooit, en zijn er tegenwoordig modellen beschikbaar die 600 tot wel 700 kilometer ver komen zonder te hoeven laden, zoals de Kia EV3 of Audi A6 e-tron. Daarmee is zelfs een rit naar het buitenland geen enkel probleem!
Wat zijn de totale kosten (TCO) van een elektrische auto?
Sommige mensen denken dat elektrisch rijden duurder is dan benzine of diesel. Maar in de meeste gevallen zijn de totale autokosten, oftewel de Total Cost of Ownership (TCO), juist lager. Een EV is soms hoger qua aanschafprijs en is iets duurder om te verzekeren dan een vergelijkbare brandstofauto. Daar staat tegenover dat u veel minder betaalt aan verbruik en onderhoud. Een elektrische auto heeft namelijk veel minder bewegende onderdelen: de remmen gaan langer mee en olie verversen is niet nodig.
Laden is bovendien goedkoper dan tanken, zeker als u het vooral thuis of op het werk doet. En dan zijn er ook nog de fiscale voordelen, zoals de lage 17% bijtelling in 2025, de lagere aanschafbelasting (BPM) en de korting op de wegenbelasting.
Elektrische auto zakelijk leasen bij ActivLease
Wilt u graag overstappen van een brandstofauto naar een elektrische auto, maar weet u niet precies wat daarbij komt kijken? Geen zorgen, want bij ActivLease helpen we u stap voor stap! We geven persoonlijk advies over het zakelijk leasen van een elektrische auto en leggen helder uit wat er verandert en waar u op moet letten, van actieradius en laadmogelijkheden tot verzekering en fiscale voordelen. Bel of mail ons voor een vrijblijvend adviesgesprek.
