ActivLease
100% van onze klanten beveelt ons aan
9.5/10

HomeInformatieAutolease blogEen nieuwe auto leasen

Een nieuwe auto leasen

19-05-2015

Een nieuwe auto leasen

Welke lease vormen zijn er en
de voordelen van een auto leasen

Het kiezen van een nieuwe lease auto is veelal toch nog wel een emotionele beslissing. De laatste jaren wordt de keuze van een leaseauto echter sterk beïnvloed door het belastingbeleid. Door de verschillende bijtelling categorieën worden er de keuze van een lease auto steeds vaker bepaald door de netto bijtelling. Het betalen van de auto blijft echter een puur rationele beslissing. Als ondernemer kun je kiezen om de auto contant te betalen, een financial lease af te sluiten of volledig ontzorgd te worden met operationele lease.

Wat is het leasen van een auto?

Leasing is een kredietvorm waarbij de lease maatschappij, ook wel de lessor genoemd een bedrijfsmiddel koopt. Dit kan dus een auto zijn, maar ook een machine. De auto lease maatschappij stelt de auto ter beschikking aan de ondernemer, een zzp’er, mkb’er of dga. De ondernemer is in het contract de lessee ofwel de kredietnemer. De maatschappij blijft bij elke leasevorm juridisch eigenaar van de auto.

Lease auto's met 7% bijtelling

Audi A3 e-tron Mercedes C350e Estate Mitsubishi Outlander PHEV Volkswagen Passat GTE Variant Volvo XC90 Twin Engine

Welke auto lease vormen zijn er?

In de basis zijn er twee verschillende leasevormen: financiële lease en operationele lease. Bij financial leasing blijft de verstrekker van het krediet de juridische eigenaar. De maatschappij kan de lease auto dus altijd opeisen bij wanbetaling. De lessee, de gebruiker van de auto heeft het economische eigendom. Hierbij wordt de auto dus geactiveerd op de balans en kan de ondernemer afschrijven op de waarde. Ook de kosten van reparatie, onderhoud, verzekering en motorrijtuigenbelasting zijn voor rekening van de economische eigenaar.

Operational leasing is in feite een soort huur. De lease maatschappij koopt de auto en is volledig eigenaar. De maatschappij, de lessor, draagt zorg voor vrijwel alle autokosten. Van afschrijving en rente tot aan het vervangen van de banden. Veelal is het mogelijk om zelfs vervangend vervoer bij onderhoud, winterbanden en een brandstofpas in het contract mee te leasen. In dezen wordt de operationele lease onder full service lease verkocht. Bij operationele lease betaalt de ondernemer, de lessee een vast bedrag per maand gedurende 12, 36 of zelfs 60 maanden.

Short lease als variant van operational leasing
Een bekende variant van operational leasing is short lease. Hierbij wordt een auto full service geleaset voor de periode van bijvoorbeeld 3, 6 of 12 maanden. Dit kan interessant zijn voor startende ondernemers die nog niet voldoende financiële draagkracht hebben opgebouwd om een operational lease contract aan te gaan voor meer dan 1 jaar.

Populaire leasevormen van de laatste jaren
De laatste jaren worden we steeds vaker geconfronteerd met populair genaamde leasevormen zoals ‘groene leasing’, ‘starterslease’ en ‘occasionlease’. Dit zijn niet meer dan afgeleiden van operationele lease. Het verschil zit hem vrijwel altijd in het product of de voorwaarden. U mag bijvoorbeeld alleen een lease auto met lage bijtelling of groen energielabel kiezen of betaalt een flinke aanbetaling om het risico voor de leasemaatschappij te verlagen.

Wat zijn de voordelen van autoleasing

Het leasen van een nieuwe auto brengt vele voordelen met zich mee. De belangrijkste is dat u niet aangetast wordt in uw bedrijfsliquiditeit. Bij operationele lease komt daarbij het voordeel dat mobiliteit goed te budgetteren is. U betaalt in dat geval immers een vast bedrag gedurende een vooraf vastgestelde looptijd. De enige variabele in dezen zijn de brandstofkosten. Zelfs die zijn echter goed van te voren vast te stellen met het te verwachten kilometrage, de brandstofprijs en het gemiddelde verbruik.

Populaire lease auto's

Fiat Punto 1.3 JTDm Peugeot 308SW Blue Lease Volkswagen Golf GTE Volvo V60 Twin Engine BMW 3-serie 320d

Kan een freelancer of zzp’er ook leasen?

Ook voor een zelfstandige is het tegenwoordige mogelijk om een nieuwe auto te leasen. Zowel voor de startende ondernemer zijn er lease oplossing. Er zijn diverse financial en operational lease vormen met bijzondere voorwaarden. Starterslease is bijvoorbeeld een vorm van short lease waarbij men zichzelf niet voor een periode langer dan 6 maanden hoeft vast te leggen. Dit kan ook interessant zijn voor de freelancer of zzp’er die soms een project wat verder uit de buurt kan hebben aangenomen. Daarnaast is het mogelijk om met een aanbetaling alsnog de lease overeenkomst rond te krijgen. Deze aanbetaling wordt dan in zijn geheel of gedeeltelijk in mindering gebracht op het leasetarief.

Financial versus operationele lease

Wanneer u weet wat financiële en operationele autoleasing inhoud is de beslissing echter nog niet te maken. Want wat is de meest verstandige optie? Die vraag is echter niet volledig te beantwoorden. Want ook bij de keuze voor een leasevorm blijft de vraag spelen: waar voelt u zich het prettigst bij?

Wanneer u veel kilometers rijd is de kans op meer en wellicht ook onverwachte onderhoudskosten groter dan wanneer u minder kilometers maakt. Wilt u dus exact weten waar u aan toe bent? Kies dan voor full operational lease.

Heeft u meer dan 10 auto’s in het wagenpark rijden en houd u er van om de administratie en zorgen volledig uit te besteden? Kies dan ook voor operationele lease. Hierbij betaalt u per auto één bedrag per maand gedurende een bepaalde looptijd.

Een auto leasen met 7, 14 of 20% bijtelling?

Een nieuwe auto leasen met lage bijtelling is interessant voor de persoonlijke portemonnee van u of uw werknemer. Maar niet altijd voordeliger. Als werkgever, maar zeker als zelfstandige is het belangrijk om naar de totale maandelijkse kosten van een lease auto te kijken. Het gaat in dezen om het leasetarief exclusief btw plus de maandelijkse netto bijtelling. De netto bijtelling van auto B kan 50 euro lager zijn dan die van auto A. Dit is interessant bekeken vanuit de privé persoon. Maar het leasebedrag van auto A zou zo maar eens 100 euro lager kunnen zijn dan dat van auto B. Een goede rekensom maken, inclusief de voordelen van het maken zakelijke kosten is uitermate belangrijk. Blind staren op de lage bijtelling is niet altijd even verstandig. Goed voorbeeld. De Volkswagen Golf GTE kost bijna 50.000 euro, terwijl een zuinige Golf TSI met cilinderuitschakeling nog geen 30.000 euro kost. Vergelijk de leasebedragen, het brandstofverbruik bij uw kilometers en de bijtelling eens? Wat is voor voordeliger?

Zelf de auto lease prijs berekenen

Heden ten dage zijn er vele mogelijkheden om snel lease tarieven te kunnen vergelijken. Via een car configurator stelt u de auto naar wens samen. U kiest een uitvoering, motor, kleur en optiepakket. Hierna geeft u aan hoeveel kilometers u per jaar rijdt en hoe lang u de auto zou willen rijden. Vervolgens is de lease offerte aanvraag snel gedaan.

Weet u welke auto u wilt hebben? Dan bent u vast op de hoogte van de aanschafprijs. Met de financiële lease calculator rekent u dan in minder dan een halve minuut de maandelijks te betalen lease termijn uit.

Zelf een leaseauto samenstellen Financial leaseprijs berekenen

Het leasen van een auto uit voorraad

Een auto leasen die op voorraad staat brengt zeker dit jaar voordelen met zich mee. 2015 is het laatste jaar waarin sommige auto’s in de 7 en 14 procent bijtellingscategorie vallen. Er snel bij zijn is in vele gevallen belangrijk. Omdat een auto bestellen vaak onzekerheid met zich meebrengt is het en veilige keus om een voorraad leaseauto te kiezen. Daarbij kunt u binnen 2 weken vaak al rijden.

Actueel op vooraadLeaseauto outlet

Waarom ActivLease
  • Merk onafhankelijk leasen
  • Transparant
  • Altijd een alternatief
  • Altijd de beste deal
  • Online maar toch persoonlijk
Patrick van Heijningen
Ferdy van der Craats
Fabian Heijligers
Vragen? Neem contact met ons op!
Wij helpen u graag verder.

HomeInformatieAutolease blogEen nieuwe auto leasen