ActivLease
97% van onze klanten beveelt ons aan
9.5/10

HomeInformatieAutolease blog6 handige wintertips voor uw elektrische auto

6 handige wintertips voor uw elektrische auto

05-01-2024
6 handige wintertips voor uw elektrische auto

Zijn er koude, winterse dagen in aantocht en maakt u binnen Nederland veel kilometers? Of gaat u met de elektrische auto op wintersport? Bij lage temperaturen zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden als het gaat om het rijbereik. We geven u 6 handige tips waarmee u zonder veel moeite het maximale uit uw actieradius haalt en ook in de winter comfortabel kunt blijven rijden.

1. Verwarm de auto voordat u vertrekt

Hoe fijn is het als u 's ochtends kunt instappen en meteen wegrijdt in een lekker warme auto met een volle accu? Een elektrische auto of plug-in hybride kunt u voorverwarmen wanneer deze aan de laadpaal hangt. De energie hoeft dan niet uit de accu te komen om de ruiten te ontdooien en het interieur op te warmen. Bij de meeste elektrisch aangedreven auto’s is het laadschema in te stellen via het scherm in de auto of kunt u de verwarming op afstand aanzetten via de app.

2. Zet de stoelverwarming aan

In plaats van de hele auto te verwarmen is het meestal efficiënter om alleen de stoelverwarming aan te zetten. Dit heeft hetzelfde effect maar is veel minder belastend voor de accu. Elektrische auto’s hebben immers geen verbrandingsmotor waarvan ze de restwarmte kunnen gebruiken. Zet daarom de climate control een stand lager of helemaal uit, en zet de stoelverwarming aan om warm te blijven én energie te besparen.

3. Warmtepomp

De warmtepomp is een onmisbare optie voor een elektrische auto. Dit pompsysteem haalt warmte uit de buitenlucht en componenten van de auto om het interieur te verwarmen en gaat een stuk efficiënter om met de energie dan een gewone autoverwarming. Op die manier wordt de accu minder belast. Dat is een stuk beter voor de actieradius en kan het bereik in sommige gevallen tot wel 30 km verlengen. De meeste moderne elektrische auto's beschikken standaard al over een warmtepomp, in enkele gevallen is deze optioneel.

Haal het maximale uit uw actieradius met onze wintertips!

4. Gebruik winterbanden

Hoewel de Nederlandse winters niet heel streng zijn is het toch verstandig om in de donkere maanden op winterbanden te rijden. Uiteraard vanwege de veiligheid maar ook de actieradius. Winterbanden bieden meer grip op een glad of bevroren wegdek, hebben een kortere remweg en zorgen dus voor een lager energieverbruik. Bovendien slijten de banden minder snel als u ze alleen in het seizoen gebruikt. Controleer ook regelmatig uw bandenspanning. Dit heeft invloed op de wegligging en remkracht van uw auto. Een betere bandenspanning betekent efficiënter energieverbruik.

5. Regeneratief remmen

In een elektrische auto kunt u kostbare actieradius terugwinnen met regeneratief remmen. Oftewel, afremmen op de elektromotor in plaats van het rempedaal. De energie die hierbij vrijkomt wordt door de auto gebruikt om de batterij op te laden. De intensiteit hiervan is meestal te activeren en in te stellen via een knop op het stuur. In de hoogste stand is het vaak al genoeg om het stroompedaal los te laten als u tot stilstand wil komen. Dat maakt one-pedal-driving niet alleen comfortabeler maar ook zuiniger. De remenergie die hierbij vrijkomt levert weer wat extra rijbereik op!

6. Activeer de ecomodus

Als u een lange autorit voor de boeg heeft of wanneer de accu bijna leeg is, dan is het verstandig om de ecomodus aan te zetten. De meeste elektrische auto’s zijn slim genoeg om dan te bepalen welke functies uitgezet kunnen worden om het stroomverbruik te verminderen. Op het display achter het stuur ziet u hoeveel energie u bespaart. Uiteraard kunt u ook zelf elektronica zoals de radio of climate control uitzetten om wat rijbereik terug te winnen.

Meer tips of vragen over elektrisch rijden? ActivLease helpt u op weg!

Met onze tips kunt u optimaal genieten van uw elektrische auto en komt u zorgeloos op uw bestemming aan. Natuurlijk zijn er nog meer manieren om het bereik van uw auto te verbeteren. Zo helpt het als u uw snelheid op de grote weg matigt en alleen spullen meeneemt die u écht nodig hebt. Extra gewicht heeft een nadelig effect op de actieradius. Meer weten over elektrisch rijden? ActivLease is elektrisch lease expert met een groot aanbod modellen. Neem gerust contact met ons op!

Waarom ActivLease
  • Merk onafhankelijk leasen
  • Transparant
  • Altijd een alternatief
  • Altijd de beste deal
  • Online maar toch persoonlijk
Patrick van Heijningen
Ferdy van der Craats
Fabian Heijligers
Vragen? Neem contact met ons op!
Wij helpen u graag verder.

HomeInformatieAutolease blog6 handige wintertips voor uw elektrische auto