ActivLease
98% van onze klanten beveelt ons aan
9.5/10
085 - 90 229 29

Betalen leaserijders teveel belasting?

24-10-2016

Betalen leaserijders teveel belasting?

Volgens nieuw onderzoek van fiscalist Eric Hoepelman betalen honderdduizenden automobilisten jaarlijks teveel belasting over hun leaseauto. De fiscus gebruikt voor het berekenen van de bijtelling de adviesprijs van de auto, maar dit is regelmatig niet de werkelijke aanschafprijs. Volgens de rekenvoorbeelden van Hoepelman betalen werknemers meer loonbelasting en dit bedrag kan tientallen euro’s tot wel tweeduizend euro te veel zijn!

Het probleem werd al eerder aangekaart door de Vereniging van Zakelijke Rijders. De hogere inkomstenbelasting zou de overheid miljoenen euro’s meer opleveren. Niettemin heeft de Belastingdienst nog geen plannen om de wet aan te passen. De “brutoprijs” die fabrikanten aanhouden, zou in de praktijk zo’n 10% meer zijn dan waarvoor dealers de leaseauto’s verkopen. Hier zijn speciale actiedagen buiten beschouwing gelaten dus de werkelijke verkoopprijs zou nog lager kunnen zijn.

Hoepelman stelt zelfs dat de fiscus zich niet aan de wet houdt. Daarin staat dat de prijs moet worden gebruikt die door de wederverkopers met de uiteindelijk afnemer is afgesproken. Het tegenargument is dat de fiscus hierdoor aanzienlijk meer werk krijgt doordat er niet meer 1 prijs per model wordt gehanteerd. Aan de andere kant heeft de Belastingdienst alle autogegevens al in handen om die berekening uit te voeren.

De fiscalist heeft een stichting opgericht die bezwaar maakt tegen de regeling. Via www.bijtelling-retour.nl kan u meer informatie vinden en uw eigen bijtelling berekenen. Tegen een vergoeding kan u ook meedoen met de onlangs gestarte juridische procedure tegen de fiscalist. Voor vrijblijvend advies over uw leaseauto en hoe u in aanmerking komt voor een lagere bijtelling, neem contact op met de vriendelijke adviseurs van ActivLease.

Bron: De Telegraaf

Waarom ActivLease
  • Merk onafhankelijk leasen
  • Transparant
  • Altijd een alternatief
  • Altijd de beste deal
  • Online maar toch persoonlijk
Patrick van Heijningen
Elmar Slokker
Ernst-Jan Hulsker
Vragen? Neem contact met ons op!
Wij helpen u graag verder.

HomeInformatieAutolease blogBetalen leaserijders teveel belasting?