ActivLease
97% van onze klanten beveelt ons aan
9.5/10

HomeInformatieAutolease blogTot medio 2025 geen vrachtwagenrijbewijs voor z...

Tot medio 2025 geen vrachtwagenrijbewijs voor zware elektrische bestelbussen

21-06-2024
Tot medio 2025 geen vrachtwagenrijbewijs voor zware elektrische bestelbussen

Goed nieuws voor ondernemers die elektrische bestelbussen inzetten: de vrijstelling voor het C-rijbewijs voor elektrische bedrijfswagens tot 4.250 kilo is verlengd tot 1 juli 2025! Dit betekent dat chauffeurs met een B-rijbewijs nog steeds deze zwaardere elektrische voertuigen kunnen besturen zonder in het bezit te zijn van een vrachtwagenrijbewijs. De verlenging zorgt voor meer zekerheid en minder logistieke zorgen voor ondernemers die hun wagenpark hebben aangepast aan elektrische bussen. Dit wordt ook door de overheid aangespoord met diverse fiscale voordelen zoals de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Ontdek meer via onze vriendelijke medewerkers of bekijk onze elektrische bestelautovoorraad.

Unieke uitzondering voor elektrische bestelauto’s

Normaal gesproken mag u met een B-rijbewijs geen voertuigen besturen waarvan het gewicht inclusief lading boven de 3.500 kilo ligt; daar hebt u een C-rijbewijs voor nodig. Elektrische bestelbussen, die door hun zware accu's vaak boven deze grens uitkomen, vallen in een lastige categorie. Om de transitie naar duurzaam vervoer te ondersteunen, werd er een tijdelijke uitzondering gemaakt, die per 1 januari dit jaar zou aflopen. Dit betekent dat chauffeurs vanaf 1 juli 2024 een boete riskeerden als ze met hun B-rijbewijs in een te zware elektrische bestelbus reden.

Demissionair minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat heeft besloten deze vrijstelling te verlengen tot 1 juli 2025. Dit besluit zorgt ervoor dat de huidige gedoogregeling effectief doorloopt. De Inspectie Leefomgeving en Transport is per brief verzocht om tot die tijd niet handhavend op te treden.

Verplichte cursus

Hoewel de vrijstelling is verlengd, zijn er nieuwe voorwaarden gesteld. Chauffeurs van deze zware elektrische bestelbussen moeten een verplichte cursus volgen om mogelijke veiligheidsrisico's te minimaliseren. Deze maatregel is bedoeld om de veiligheid op de weg te waarborgen.

Deze vrijstelling geldt alleen voor elektrische bedrijfswagens die vóór 1 oktober 2023 zijn geregistreerd of besteld. Voor voertuigen die na deze datum zijn besteld, blijft de regel strikt: zonder een C-rijbewijs mag u deze voertuigen niet besturen, zelfs niet tot 1 juli 2025.

Rijbewijs e-besteller - ActivLease

Definitieve oplossing in de maak

Er wordt gewerkt aan een definitieve oplossing die rijmt met de Europese rijbewijsregelgeving. Het doel is om zwaardere elektrische bestelauto's permanent beschikbaar te maken voor chauffeurs met een B-rijbewijs. Een permanente vrijstelling van de tachograafplicht voor deze voertuigen, ziet het ministerie vooralsnog niet zitten.

Elektrische bestelauto zakelijk leasen bij ActivLease

Bij ActivLease zijn we blij dat de vrijstelling verlengd wordt. Dit maakt het investeren in elektrische bestelauto’s in 2024 weer veel aantrekkelijker en ook haalbaar. Als ondernemer bent u langer verzekerd van een wagenpark waar chauffeurs met een B-rijbewijs mee mogen rijden. Dit jaar een elektrische bestelauto leasen levert u bovendien extra fiscaal voordeel op, via bijvoorbeeld de SEBA-regeling. ActivLease heeft momenteel diverse elektrische bedrijfswagens uit voorraad leverbaar met hoge SEBA-korting, waaronder de Opel Combo-e en Peugeot e-Partner. Meer weten? Onze vriendelijke medewerkers helpen u graag op weg!

Waarom ActivLease
  • Merk onafhankelijk leasen
  • Transparant
  • Altijd een alternatief
  • Altijd de beste deal
  • Online maar toch persoonlijk
Patrick van Heijningen
Ferdy van der Craats
Fabian Heijligers
Vragen? Neem contact met ons op!
Wij helpen u graag verder.

HomeInformatieAutolease blogTot medio 2025 geen vrachtwagenrijbewijs voor z...