ActivLease
98% van onze klanten beveelt ons aan
9.5/10
085 - 90 229 29

Vrijstelling rijbewijs C voor elektrische bestelwagens nu van kracht

23-08-2019

Vrijstelling rijbewijs C voor elektrische bestelwagens nu van kracht

De Nederlandse overheid is begonnen met een pilot waarbij elektrische bestelwagens tijdelijk met rijbewijs B en na voltooiing van een cursus bestuurd mogen worden. Zwaardere bedrijfswagens mogen normaal gesproken alleen met rijbewijs C bestuurd worden, maar omdat nul emissie voertuigen cruciaal worden voor stadsbezorging, maakt de regering het toegankelijker voor bedrijven. ActivLease vindt het een geweldig initiatief en we praten u graag bij over wat dit voor uw bedrijf kan betekenen.

Om welke rijbewijs-ontheffing gaat het?

Het gaat om een tijdelijke rijbewijs C ontheffing voor nul emissie bestelwagens. Bestuurders met rijbewijs B mogen nu een elektrische bedrijfswagen besturen die een toegestane maximum massa heeft van 3500 kg, maar minder dan 4250 kg. Vrijstelling van de tachograafplicht hoort er ook bij.

Geldt het alleen voor nul emissie bestelwagens?

Ja, alleen bestelwagens die geen CO2-uitstoot hebben, mogen met rijbewijs B bestuurd worden. De bestuurders moeten ook een cursus volgen bij en rijschool die het speciale RVO lesmateriaal heeft. Daarnaast moeten bedrijven die meedoen aan de ontheffing, aangesloten zijn bij de Green Deal ZES. Je kan hier meer lezen daarover.

Wanneer is deelname interessant voor een bedrijf?

Als uw bedrijf veel bezorging doet in stadscentra, hoeft u uw personeel minder lang op te leiden om in een elektrische bestelwagen te rijden. Ook kunnen zij dan met meer laadvermogen rijden. Voor rijscholen is de regeling interessant omdat de RVO een nieuwe verplichte cursus heeft gemaakt voor de ontheffing. Een eendaagse cursus is nodig en alle rijscholen mogen die geven als zij zich via de RVO website registreren.

Hoe kan ik deelnemen?

Deelnemen is nu mogelijk en er kan ingeschreven worden via de RVO website. Om mee te doen heeft u eHerkenning nodig met minstens Niveau 2+.

Volkswagen eCrafter

Hoe lang is de regeling geldig?

Het is een experiment en daarom gaat het om een tijdelijke ontheffing. De regeling loopt voorlopig tot 31 december 2022. Het is onduidelijk of de regelgeving daarna wordt aangepast of terugdraait.

Meer weten? Vraag het ActivLease

Meer weten over de vrijstellingsregeling? Vraag het onze vriendelijke medewerkers bij ActivLease. Als de expert in elektrisch leasen, helpen wij u bij iedere stap van de elektrische omslag. Tevens hebben wij een grote voorraad elektrische modellen leverbaar, van de Tesla Model 3 tot de KONA Electric en Kia e-Niro. Nu leasen met slechts 4% bijtelling!

Waarom ActivLease
  • Merk onafhankelijk leasen
  • Transparant
  • Altijd een alternatief
  • Altijd de beste deal
  • Online maar toch persoonlijk
Patrick van Heijningen
Elmar Slokker
Ernst-Jan Hulsker
Vragen? Neem contact met ons op!
Wij helpen u graag verder.

HomeInformatieAutolease blogVrijstelling rijbewijs C voor elektrische beste...