ActivLease
97% van onze klanten beveelt ons aan
9.5/10

HomeInformatieAutolease blogEV's gebruiken om het stroomnet te ontlasten? R...

EV's gebruiken om het stroomnet te ontlasten? Rotterdam test het uit!

30-09-2022
EV's gebruiken om het stroomnet te ontlasten? Rotterdam test het uit!

De gemeente Rotterdam en BMW hebben de handen ineen geslagen voor een proef. Het idee is om elektrische auto’s niet alleen als ze rijden nuttig laten zijn, maar ook als ze stilstaan. BMW noemt het een V2x pilotproject. Een aantal BMW i3’s stonden hiervoor aan de lader, waarbij ze op bepaalde momenten een deel van hun acculading teruggaven aan het stroomnet. Hierdoor kan de piekbelasting van een lokaal stroomnet aanzienlijk worden verlaagd. Volgens de gemeente is dit experiment positief verlopen.

Op piekmomenten leveren de auto’s stroom

Voor deze proef werden twee BMW i3’s werden geparkeerd op de belangrijkste wagenpark locatie van de gemeente Rotterdam. Op de tijdstippen dat zwaar materieel werd opgeladen, denk hierbij aan elektrische veegwagens, leverden de geparkeerde BMW’s stroom aan het net om belasting van het energienet te verlagen tijdens hoge vraag. Op het moment dat de energievraag van de wagenparklocatie weer lager was, werden de i3’s weer bijgeladen. Zo waren ze weer op tijd vol om het personeel aan het eind van de dag naar huis te laten gaan.

BMW i3 accupakket

Vehicle-to-Grid

V2x staat voor Vehicle to Everything. Specifieker ging het hierbij om V2B, Vehicle to Building. Hoewel er maar twee i3’s zijn gebruikt bij de proef, werden deze bijgestaan door een grote accu van BMW om de capaciteit van nog eens 10 BMW’s i3 te simuleren. Hiermee kon worden berekend dat 66 i3’s de piekbelasting van het stroomnet met 14% zouden kunnen verlagen. En met steeds meer elektrische auto’s op de weg kan deze verlaging nog veel groter worden!

Elektrische auto leasen bij ActivLease

In de nabije toekomst zijn steeds meer EV’s geschikt voor bi-directioneel laden. Zo kunnen ze naast elektriciteit opslaan, ook stroom teruggeven aan het net als dat nodig is. Nu al zijn sommige EV’s geschikt om elektrische apparaten op aan te sluiten of op te laden, zoals de Kia EV6 en Hyundai IONIQ 5. Deze modellen zijn bij ActivLease te leasen. Neem ook voor elektrische BMW’s eens een kijkje bij ons aanbod!

Waarom ActivLease
  • Merk onafhankelijk leasen
  • Transparant
  • Altijd een alternatief
  • Altijd de beste deal
  • Online maar toch persoonlijk
Patrick van Heijningen
Ferdy van der Craats
Fabian Heijligers
Vragen? Neem contact met ons op!
Wij helpen u graag verder.

HomeInformatieAutolease blogEV's gebruiken om het stroomnet te ontlasten? R...