ActivLease
97% van onze klanten beveelt ons aan
9.5/10

HomeInformatieAutolease blogGoed nieuws: Belastingkorting voor elektrische...

Goed nieuws: Belastingkorting voor elektrische auto's wordt verlengd

10-04-2024
Goed nieuws: Belastingkorting voor elektrische auto's wordt verlengd

We zitten middenin de transitie naar elektrisch rijden en het aantal elektrische auto’s op de Nederlandse wegen neemt snel toe. De overheid stimuleert dan ook de overstap naar een EV met verschillende vrijstellingen en fiscale voordelen voor eigenaren en zakelijke leaserijders. Zo zijn elektrische voertuigen bijvoorbeeld vrijgesteld van wegenbelasting, maar hier zou per 2025 een einde aan komen. Het ziet er echter naar uit dat de overheid nu heeft besloten om elektrische rijders nog jarenlang voordeel op de motorrijtuigenbelasting te geven.

Eindelijk duidelijkheid over fiscale voordelen

De groei van het aantal EV’s staat de laatste tijd onder druk, omdat veel potentiële leaserijders afwachten wat de overheid zou besluiten over de fiscale voordelen van elektrisch rijden. Oorspronkelijk zouden elektrische rijders namelijk per 2025 mrb (wegenbelasting) moeten gaan betalen. Het zou dan gaan om een tarief van 25 procent in 2025 en vervolgens geldt in 2026 de volledige wegenbelasting. Dit zou in de praktijk voor EV’s een stuk duurder uitvallen, omdat elektrische auto’s vanwege het accupakket altijd zwaarder zijn dan vergelijkbare brandstofauto’s.

Elektrische auto opladen - ActivLease

Geen wegenbelasting voor elektrische auto in 2025

Nu lijkt de overheid overstag, want het ziet ernaar uit dat de overheid de mrb korting niet per 2026, maar pas in 2031 volledig wil afschaffen. Bovendien geldt in 2025 nog steeds de volledige vrijstelling. In 2026 wordt het tarief voor elektrische auto’s dan 60% van het tarief van benzineauto’s. Dit wordt vervolgens 65% in 2029 en in 2031 verdwijnt de korting dan volledig. Dat is dus 5 jaar later dan oorspronkelijk gepland! Het kabinet wil dit bekend gaan maken in de Voorjaarsnota.

Zakelijk elektrisch rijden via ActivLease

Voor zakelijke leaserijders geldt er naast de korting op wegenbelasting nog een voordeel, namelijk een gunstig tarief van 16% bijtelling. ActivLease is er al vanaf het begin van de elektrische transitie bij en daarom zijn wij dé expert in elektrisch rijden. Onze lease adviseurs kunnen u adviseren over de overstap naar elektrisch rijden en een persoonlijk lease aanbod doen voor uw situatie. Neem gerust vrijblijvend contact op met onze medewerkers, of neem een kijkje bij ons aanbod in elektrische leaseauto’s.

Bron: RTL Nieuws

Waarom ActivLease
  • Merk onafhankelijk leasen
  • Transparant
  • Altijd een alternatief
  • Altijd de beste deal
  • Online maar toch persoonlijk
Patrick van Heijningen
Ferdy van der Craats
Fabian Heijligers
Vragen? Neem contact met ons op!
Wij helpen u graag verder.

HomeInformatieAutolease blogGoed nieuws: Belastingkorting voor elektrische...