ActivLease
97% van onze klanten beveelt ons aan
9.5/10

HomeInformatieAutolease blogNEDC en WLTP - hoe wordt de actieradius van ele...

NEDC en WLTP - hoe wordt de actieradius van elektrische auto's getest?

11-06-2018
NEDC en WLTP - hoe wordt de actieradius van elektrische auto's getest?

Sinds 1 september 2017 wordt de actieradius van elektrische auto’s op een heel andere manier gemeten. De oude NEDC-testmethode maakt plaats voor de nieuwe WLTP. Waarom wordt deze meetmethode eigenlijk vervangen? Wat is precies het verschil tussen deze tests? En waarom hebben elektrische auto’s ineens een ander bereik? ActivLease is uw elektrische lease expert en legt het u uit.

Waarom WLTP?

De WLTP is in het leven geroepen om het verbruik van auto’s beter te kunnen meten. De NEDC-test stamt uit 1992 en is niet meer representatief voor de werkelijke verbruikswaarden. Deze zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de weg- en weersomstandigheden, de constructie van de auto en het rijgedrag. Bij de NEDC werd hier niet of nauwelijks rekening mee gehouden. De nieuwe meting levert testresultaten op die veel meer overeenkomen met de dagelijkse praktijk en geeft een beter inzicht in de actieradius van elektrische auto’s.

Het verschil tussen WLTP en NEDC

De WLTP is strenger en nauwkeuriger in het vaststellen van verbruikscijfers dan de NEDC. De nieuwe testprocedure bestaat uit meerdere fasen, die gebaseerd zijn op de werkelijke rijgegevens van bestuurders over de hele wereld. De WLTP meet het verbruik van elektrische auto’s bij grotere afstanden, hogere snelheden, verschillende rijomstandigheden en realistische omgevingstemperaturen. Ook houdt de test rekening met optionele uitrusting van het voertuig die invloed kan hebben op het energieverbruik, zoals grotere velgen of een warmtepomp.

Onderstaande infographic van RAI Vereniging toont alle verschillen in testprocedures tussen NEDC en WLTP.

NEDC en WLTP actieradius

Actieradius in NEDC en WLTP

Hoe ziet het eruit als we de actieradius op basis van beide metingen naast elkaar leggen? Hieronder vergelijken we een aantal populaire elektrische auto’s. De WLTP-actieradius lijkt lager, maar is in feite een realistischere weergave van het aantal kilometers dat u kan rijden op een volle accu. U weet dus beter wat u kan verwachten.

 

NEDC

WLTP

Nissan Leaf

378 km

270 km

Kia Niro EV

500 km

485 km

Hyundai KONA Electric

500 km

482 km

Opel Ampera-e

520 km

380 km

Jaguar I-Pace

543 km

480 km

ActivLease is uw elektrisch lease expert

U wilt ongetwijfeld meer weten over de NEDC, WLTP en de actieradius van elektrisch auto’s. ActivLease is uw elektrisch lease expert en wij vinden het belangrijk dat u weet waar u aan toe bent. Daarom denken we graag met u mee. Ook als het gaat om de MIA of de installatie van een laadpaal. Neem contact op met één van onze vriendelijke leaseadviseurs, zij helpen u bij iedere stap van de elektrische omslag!

Waarom ActivLease
  • Merk onafhankelijk leasen
  • Transparant
  • Altijd een alternatief
  • Altijd de beste deal
  • Online maar toch persoonlijk
Patrick van Heijningen
Ferdy van der Craats
Fabian Heijligers
Vragen? Neem contact met ons op!
Wij helpen u graag verder.

HomeInformatieAutolease blogNEDC en WLTP - hoe wordt de actieradius van ele...