ActivLease
97% van onze klanten beveelt ons aan
9.5/10

HomeInformatieAutolease blogTU Eindhoven ontwikkelt auto's die CO2 gaan opv...

TU Eindhoven ontwikkelt auto's die CO2 gaan opvangen

22-07-2022
TU Eindhoven ontwikkelt auto's die CO2 gaan opvangen

Auto’s die geen CO2 uitstoten rijden er inmiddels genoeg op de weg dankzij de elektrische revolutie. Maar auto’s die CO2 ook opvangen? Dat gaat gebeuren volgens studenten van de TU Eindhoven. Die onthullen een auto met een speciaal CO2-filter voorin, die het al rijdend vult om de lucht te zuiveren. Een patent wordt voor de technologie aangevraagd en het TU/Ecomotive team wil in de toekomst het filter voor andere auto’s ontwikkelen. Hun grote voorbeeld is Lightyear, dat door TU Delft alumni werd opgericht en later dit jaar hun eerste productieauto uitbrengt. Ook andere elektrische auto’s kunt u leasen bij ActivLease.

CO2-filter in de Zem

De Zem heet de testauto van de TU Eindhoven studenten momenteel. Tijdens een presentatie (hier terug te zien) onthulden de makers hun CO2-filter. Die zit voorop de auto en via een speciale grille haalt hij gaandeweg CO2 uit de lucht. Dat voeren ze dan af en wordt uiteindelijk in energie omgezet.

Tien Zems zijn één boom

"We hebben dit in tien maanden tijd ontwikkeld met 35 studenten. Het resultaat is een hele toffe auto die uniek is in de wereld", vertelt teammanager Louise de Laat. Het CO2-filter is ongeveer na 320 kilometer vol. Het idee is dan om speciale laadpalen te bouwen waar het filter geleegd kan worden. Iedere 20.000 kilometer haalt de Zem 2 kilogram CO2 uit de lucht. Dat lijkt niet veel maar 10 Zems doen ongeveer het werk van één boom. Nederland telt 9 miljoen auto’s dus dat kunnen een heleboel bomen zijn.

TU Eindhoven Zem

Gemaakt met de 3D-printer

De Zem is bovendien een prototype, vandaar dat de studenten nog geen info gaven over de actieradius van hun auto. Wel ontwikkelen ze het model door de komende jaren en willen ze de technologie aanbieden bij andere automerken. De Zem moet tevens zo CO2-neutraal mogelijk gebouwd worden. Grote delen van de carrosserie zijn met een 3D-printer gemaakt. Daarnaast kan de Zem bi-directioneel laden en daarmee stroom teruggeven aan het netwerk.

Broertje van de Lightyear?

De TU Eindhoven lijkt hiermee opnieuw aan de wieg te staan van een mooi nieuw automerk. Eerder richtten TU Eindhoven afgestudeerden al Lightyear op, dat de eerste elektrische productieauto met zonnecellen lanceert. Dat gebeurt later dit jaar en ActivLease was eerder op locatie bij Lightyear. Elektrisch rijden is nu sowieso extra interessant want u profiteert nog van een lagere bijtelling. Bekijk onze elektrische autovoorraad en vraag vrijblijvend een leaseofferte aan bij onze vriendelijke medewerkers.

Waarom ActivLease
  • Merk onafhankelijk leasen
  • Transparant
  • Altijd een alternatief
  • Altijd de beste deal
  • Online maar toch persoonlijk
Patrick van Heijningen
Ferdy van der Craats
Fabian Heijligers
Vragen? Neem contact met ons op!
Wij helpen u graag verder.

HomeInformatieAutolease blogTU Eindhoven ontwikkelt auto's die CO2 gaan opv...