ActivLease
97% van onze klanten beveelt ons aan
9.5/10

HomeElektrische autoWat is de MIA?

Wat is de MIA?

MIA staat voor milieu-investeringsaftrek. Dit is een extra aftrekpost die van de winst mag worden afgetrokken wanneer u een elektrische auto of ander milieuvriendelijk voertuig leaset. Dat komt dus naast de gunstige 16% bijtelling die dit jaar van toepassing is. MIA maakt het voor de Nederlandse ondernemer daarom extra interessant om een elektrische auto te leasen bij ActivLease. Lees verder of bekijk onze blog over de subsidies voor elektrische auto's in 2021, 2022 en daarna.

Lees verder

MIA voor elektrische auto’s

Een volledig elektrische auto met zonnepanelen komt in 2022 in aanmerking voor de MIA subsidie, over een maximaal bedrag van 100.000 euro. De Milieu-investeringsaftrek oftewel de MIA bedraagt 36% van het investeringsbedrag. Voor een waterstof personenauto geldt een aftrek van 45% over maximaal 75.000 euro. We laten hieronder even zien hoe het werkt:

Rekenvoorbeeld
U gaat een Toyota Mirai leasen. We gaan er van uit dat u 25% belasting betaalt over de fiscale winst van uw bedrijf. De MIA levert u dan een netto fiscaal voordeel op van 45% x 25% x 65.000 euro = 7.312 euro.

Toyota Mirai

MIA voor elektrische bedrijfswagens

Voor een elektrische bedrijfswagen kunt u MIA aanvragen, zolang deze voldoet aan de eisen van de Milieulijst. Deze geeft een maximaal brutogewicht van 3.500 kg op. De MIA is dan 45% over het investeringsbedrag van de elektrische bestelwagen minus 11.000 euro.

Ook MIA voor elektrische fietsen

Ook elektrische fietsen zoals een bakfiets of speed-pedelec komen volgens de nieuwe Milieulijst in aanmerking voor MIA. Voor een elektrische bakfiets geldt dit bij een aanschafwaarde van tenminste 4.000 euro. Hiervan mag u maximaal 45% afschrijven. Voor een speed-pedelec geldt een MIA van 27%.

MIA subsidie aanvragen

De MIA kan binnen drie maanden na het bestellen van uw leaseauto aangevraagd worden bij de RVO. Kiest u via ActivLease voor een full operational lease? Dan hoeft u niets te regelen om van de MIA te kunnen profiteren! Uw fiscale voordeel wordt, zolang er budget beschikbaar is, door de leasemaatschappij verrekend in het leasetarief.

Heb ik recht op MIA?

Elke ondernemer die in Nederland inkomsten- of vennootschapsbelasting betaalt, heeft recht op MIA. Leaseauto’s die in aanmerking komen voor MIA zijn volledig elektrische auto’s, maar ook plug-in hybrides, aardgasauto’s en waterstofauto’s. Uw leaseauto moet binnen drie maanden na de besteldatum aangemeld worden bij RVO. De volledige voorwaarden kunt u teruglezen bij de RVO.

Meer weten over MIA en elektrische auto’s? ActivLease helpt u op weg

Meer weten over de voorwaarden van de MIA-regeling? Wilt u weten of uw gewenste bedrijfsmiddel ook in aanmerking komt voor de MIA? ActivLease is expert in elektrisch leasen en adviseert u graag. Als intermediair bieden wij daarnaast toegang tot het grootste aanbod elektrische auto’s en bedrijfswagens die u kunt leasen.

Aanbod 16% bijtelling van ActivLease

Elektrische personenauto's Aanbod elektrische bedrijfswagens

Andere veelgestelde vragen

Waarom ActivLease
  • Merk onafhankelijk leasen
  • Transparant
  • Altijd een alternatief
  • Altijd de beste deal
  • Online maar toch persoonlijk
Patrick van Heijningen
Ferdy van der Craats
Fabian Heijligers
Vragen? Neem contact met ons op!
Wij helpen u graag verder.

HomeElektrische autoWat is de MIA?