ActivLease
97% van onze klanten beveelt ons aan
9.5/10

HomeInformatieAutolease blogDit zijn de fiscale voordelen van elektrisch ri...

Dit zijn de fiscale voordelen van elektrisch rijden

08-03-2019
Dit zijn de fiscale voordelen van elektrisch rijden

Elektrisch rijden is de toekomst en de Nederlandse overheid helpt die toekomst maar wat graag een handje mee. Hoewel de fiscale voordelen wat strenger zijn ten opzichte van 5 jaar geleden, blijft volledig elektrisch rijden uiterst interessant door subsidies en belastingkortingen. ActivLease noemt de belangrijkste voordelen en u kan altijd onze vriendelijke medewerkers vragen voor een persoonlijke berekening. Onze voorraad elektrische leaseauto’s is volledig online te bekijken!

Vrijgesteld van bpm

Tot 2020 is de bpm op elektrische auto’s gegarandeerd 0,0 euro! Waarschijnlijk wordt de regeling ook tot 2025 doorgetrokken. De belasting wordt in de prijs doorberekend en wordt berekend op basis van de CO2-uitstoot. Vandaar dat elektrische auto’s dit bespaard blijft en in de nabije toekomst ook waterstofauto’s.

Geen wegenbelasting

Tot 2020 en vermoedelijk ook tot 2025 zijn elektrische auto’s vrijgesteld van mrb oftewel wegenbelasting. Ook deze belastingmaatregel wordt berekend doormiddel van de gemiddelde CO2-uitstoot. Minder vervuilende auto’s, die tussen de 0 en 50 gram CO2 per kilometer produceren (denk plug-in hybrids), pikken een graantje mee en hoeven maar de helft te betalen.

Vriendelijke 4% bijtelling

Het bekendste voordeel van een elektrische auto leasen is de bijtellingsregeling. Exclusief voor emissieloze auto’s is er een 4% bijtellingsschaal. De 4% bijtelling is de 4% cataloguswaarde die bij uw inkomen wordt opgeteld en waarover belasting moet worden betaald. Dat is aanzienlijk lager dan de standaard 22% bijtelling bij een zakelijke leaseauto en kan u duizenden euro’s op jaarbasis besparen!

Tesla Model 3

Sinds 2019 geldt de 4% bijtelling over de eerste 50.000 euro van een elektrische auto. Leaserijders van luxere elektrische auto’s die meer kosten in de aanschaf, moeten over de rest 22% bijtelling rekenen. Gelukkig zijn veel uitstekende elektrische auto’s onder de 50.000 euro, zoals de Tesla Model 3, Hyundai KONA Electric en de Nissan Leaf.

De 4% bijtelling geldt 5 jaar vanaf de registratiedatum en is van toepassing op alle volledig elektrische auto’s die in 2019 geregistreerd worden. Als de bijtellingsregels in de komende 5 jaar veranderen, blijft uw vriendelijke bijtelling nog steeds hetzelfde. Dit jaar is dus een uitstekend moment om een elektrische auto te leasen.

MIA en Vamil: investeringskortingen voor het milieu

MIA is een investeringsaftrek voor duurzame auto’s. De MIA kan oplopen tot wel 36 procent bovenop de standaard investeringsaftrek. Voor batterij-elektrische auto’s is de MIA-korting 27 procent. De korting kan worden toegepast tot een bedrag van 40.000 euro. In het geval van elektrische bestelbussen loopt het op tot maximaal 75.000 euro, in combinatie met de Vamil-regeling.

Vamil is de willekeurige afschrijving milieu-investeringen. Met deze regeling kan u eenmalig 75 procent van de investeringskosten afschrijven, op een moment dat het u uitkomt. Het mag zelfs in het eerste jaar zijn wat u mogelijk rentevoordeel en een liquiditeitsvoordeel oplevert.

Korting op een laadstation

Laadpalen tot een bedrag van 2.500 euro mogen meegenomen worden in het investeringsbedrag voor een MIA-aanvraag, als u het limiet nog niet bereikt hebt. Laadpalen die meer dan 2.500 euro kosten, zijn geschikt om een eigen MIA-aanvraag voor te doen.

KONA Electric

Onderzoek ook uw eigen gemeente!

Op landelijk niveau helpen politici de elektrische omslag maar hetzelfde gebeurt net zo enthousiast op provinciaal en gemeentelijk niveau. U moet dan denken aan gratis laadstations die bij u in de buurt worden geplaatst, slooppremies en extra aanschafsubsidies. Neem contact op met uw gemeente en onderzoek wat uw provincie zoal doet. Onze vriendelijke medewerkers kunnen tevens met u meekijken als u dat prettig vindt.

Nederland elektrificeert steeds sneller en u kan ook de komende jaren rekenen op financiële steun van de Nederlandse overheid. De huidige trend is wel dat de subsidies verlaagd zullen worden omdat elektrisch rijden steeds betaalbaarder wordt. Daarom is het des te interessanter om in 2019 elektrisch te gaan leasen. Met modellen als de Tesla Model 3, KONA Electric en de Kia e-Niro hebt u uitgebreide keus om uw mobiliteit vorm te geven en te profiteren van de vriendelijke bijtelling van vier procent.

Bron: Zerauto.nl

Waarom ActivLease
  • Merk onafhankelijk leasen
  • Transparant
  • Altijd een alternatief
  • Altijd de beste deal
  • Online maar toch persoonlijk
Patrick van Heijningen
Ferdy van der Craats
Fabian Heijligers
Vragen? Neem contact met ons op!
Wij helpen u graag verder.

HomeInformatieAutolease blogDit zijn de fiscale voordelen van elektrisch ri...