ActivLease
97% van onze klanten beveelt ons aan
9.5/10

HomeInformatieAutolease blogNieuwe doorbraak? ANWB zegt dat EV's en brandst...

Nieuwe doorbraak? ANWB zegt dat EV's en brandstofauto nu evenveel kosten

07-12-2020
Nieuwe doorbraak? ANWB zegt dat EV's en brandstofauto nu evenveel kosten

Een volledig elektrische auto rijden is op dit moment nauwelijks nog duurder dan een auto met verbrandingsmotor. Dit is te zien in de Elektrisch Rijden Monitor 2020 van de ANWB. Hoewel elektrisch laden veel goedkoper is dan brandstof tanken, is alleen de aanschafprijs van een EV nog hoger. Wij zien de aanschafprijs de komende jaren verder dalen en de gemiddelde actieradius juist verder toenemen. Zo verdwijnen langzaam maar zeker de meest genoemde nadelen van elektrisch rijden. Bij ActivLease least u alleen dit jaar nog een EV met slechts 8% bijtelling.

Volgend jaar komen er nog meer betaalbare EV’s

Deze berekening is gemaakt op basis van de prijs per kilometer, een gebruiksperiode van 4 jaar en 15.000 kilometer rijden per jaar. De aanschafsubsidies die nu geldt op elektrische auto’s is hierbij nog niet meegerekend. De gemiddelde aanschafprijs van een EV is voor dit jaar berekend op €36.000. Dit komt omdat veel EV’s zich nu in het hogere segment bevinden. Wij verwachten dat dit komend jaar al gaat veranderen, omdat er zowel veel meer betaalbare EV’s op de markt zullen verschijnen, als goedkopere uitvoeringen van bestaande modellen met een kleinere accu en actieradius.

De gemiddelde actieradius is snel toegenomen

Wat de ANWB verder benoemd is dat elektrische auto’s steeds verder komen op een enkele acculading. In 2017 was dit gemiddeld nog 172 kilometer, dit jaar was dat al 305 kilometer. Ook staan meer consumenten dan ooit positief tegenover elektrisch rijden: 40% maar liefst. Hierdoor staan er nu voor het eerst meer mensen positief tegenover elektrisch rijden dan negatief. Als redenen om géén EV aan te schaffen noemt 50% de prijs en 30% de actieradius. Wij zien de komende jaren zowel de instapprijs van een EV verder dalen en de gemiddelde actieradius stijgen. Kijk bijvoorbeeld naar de aantrekkelijk geprijsde Fiat 500e of de gigantische actieradius van de Lucid Air.

Laden is flink goedkoper dan tanken

Als de instapprijs van een elektrische auto daalt, zal de EV binnenkort goedkoper worden dan een brandstof auto. Elektrisch laden via een thuislader is namelijk stukken goedkoper dan brandstof tanken. Daarnaast heeft een EV minder onderhoudskosten, omdat er simpelweg minder slijtgevoelige onderdelen in zitten. Op dit moment rijden er al bijna 145.000 elektrische voertuigen in Nederland. Bent u al klaar om in te stappen? Alleen dit jaar least u nog een elektrische auto met slechts 8% bijtelling.

 

Bron: Elektrisch Rijden Monitor 2020

Waarom ActivLease
  • Merk onafhankelijk leasen
  • Transparant
  • Altijd een alternatief
  • Altijd de beste deal
  • Online maar toch persoonlijk
Patrick van Heijningen
Ferdy van der Craats
Fabian Heijligers
Vragen? Neem contact met ons op!
Wij helpen u graag verder.

HomeInformatieAutolease blogNieuwe doorbraak? ANWB zegt dat EV's en brandst...