ActivLease
085 - 90 229 29

Home>Informatie>Autolease blog>SWOV: 'zelfrijdende auto wordt nog even wachten...

SWOV: 'zelfrijdende auto wordt nog even wachten'

27-07-2018

SWOV: 'zelfrijdende auto wordt nog even wachten'

Technologie om auto’s volledig zelf te laten rijden komt steeds dichterbij. Verscheidene test worden op dit moment uitgevoerd door grote techbedrijven zoals Google. Maar nu blijkt uit nieuw onderzoek dat het langer gaat duren dan initieel verwacht voordat we zonder rijbewijs achter het stuur mogen plaatsnemen in een zelfrijdende auto. Waarschijnlijk veel langer zelfs volgens Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Het kan zelfs pas tot 2085 duren!

Autopilot van Tesla

Op de website Veiligonderwegmetdeauto.nl heeft de SWOV de resultaten van hun nieuwe onderzoek gepubliceerd. Momenteel kan u uw auto leasen met technologie die hem deels zelf laat rijden. Dit gaat dan vooral nog om veiligheidssystemen, maar ook de Tesla Model S en Model X verwachten dat u de handen aan het stuur houdt wanneer de Autopilot aanstaat. Hetzelfde geldt voor ProPILOT van de Nissan Leaf.

Moeilijke ontwikkeling

Volgens het SWOV zitten we reeds in Niveau 3, waarin er getest wordt met rijtechnologie die auto’s volledig zelf laat rijden in uitzonderlijke situaties. Deze testfase is uiterst moeilijk en gaat veel langer duren, zo zegt directeur Peter van der Knaap. “De complexiteit zit vooral in de derde fase. Hierbij rijdt de auto (deels) zelfstandig maar moet de bestuurder ook alert blijven en eventueel zelf ingrijpen. Dit vraagt andere rijvaardigheden dan normaal en kan voor gevaarlijke situaties zorgen.”

Nissan Leaf ProPILOT

Na Niveau 3 komen nog Niveau 4 en 5. Automatisch rijden neemt op deze niveaus een veel prominentere rol. Met Niveau 4 rijdt de auto in de meeste gevallen zelf en Niveau 5 zal volledig zelfstandig rijden de standaard zijn.

Verwacht wordt dat vanaf 2020 de eerste auto’s Niveau 4 zullen bereiken maar het onderzoek van SWOV verwacht dat het veel langer kan gaan duren. Volgens Van der Knaap zijn nog te veel risico’s die opgelost moeten worden door automakers en de overheid. “Denk aan de interactie met het ‘traditionele verkeer’ en de huidige infrastructuur, privacy, wetgeving, cyber security en beperkingen van het systeem onder bepaalde (weers)condities.”

Zelfrijdende auto’s pas in 2085?

Het langzame ontwikkelpad van de SWOV schat dat vanaf 2045 pas Niveau 3 en 4 auto’s de overhand krijgen en dat we dan in 2085 de volledig zelfstandig rijdende auto’s hebben geaccepteerd. Vallen de technische problemen mee, dan kan dit zomaar een paar decennia eerder gebeuren.

ActivLease is enthousiast over zelfstandig rijdende auto’s, want het maakt rijden in het verkeer uiteindelijk veiliger. Het plezier van zelf autorijden zal wel blijven bestaan en daarom is het ook belangrijk dat u de juiste leaseauto rijdt. ActivLease levert modellen die gedeeltelijk zelf kunnen rijden, zoals de Tesla Model S en Model X. Luxere uitvoeringen van auto's zoals de Nissan Leaf komen ook met autonome rijsystemen.

Bron: Trendsinautoleasing.nl

Relevante artikelen

BMW Vision iNEXT - de nieuwe basis voor zelfrijdende auto's?

07-11-2018 | Hoe brengen we straks onze tijd door in een auto als deze helemaal zelf kan rijden...

Lees verder

De elektrische auto's van Volkswagen die u binnenkort kunt leasen

01-11-2018 | Elektrisch rijden in een Volkswagen is al een tijdje mogelijk dankzij de betaalbar...

Lees verder

Tesla Model 3 getest: is de veiligste auto op de weg!

12-10-2018 | De Tesla Model 3 komt in de toekomst naar Nederland en is reeds uiterst populair o...

Lees verder

Autosalon van Parijs 2018: dit zijn de beste aankondigingen en primeurs

04-10-2018 | De Autosalon van Parijs is één van de belangrijkste autobeurzen ter wereld. Voor d...

Lees verder