ActivLease
100% van onze klanten beveelt ons aan
9.5/10

HomeInformatieAutolease blogAlles wat u moet weten over de actieradius van...

Alles wat u moet weten over de actieradius van een elektrische auto

12-03-2021

Alles wat u moet weten over de actieradius van een elektrische auto

Een belangrijke term die vrijwel altijd wordt genoemd bij elektrische auto’s is de actieradius. Actieradius staat voor hoeveel kilometer een elektrische auto op één volle acculading kan rijden. Dit wordt ook wel range genoemd. Bij elke EV wordt een getal genoemd volgens de WLTP meting, maar dit is afhankelijk van verschillende factoren. ActivLease legt uit wat dit betekend en waar u op moet letten als u een EV gaat leasen.

Verschillende opties in accucapaciteit

Vaak is een elektrische auto te leasen met verschillende opties in actieradius. Het verschil zit hem dan in de grootte, oftewel capaciteit, van het accupakket. Zo is de Skoda Enyaq bijvoorbeeld te leasen met een 60 kWh accupakket en met een 80 kWh accupakket. Met het 80 kWh kan de auto verder rijden, maar een groter accupakket zorgt ook voor een hogere leaseprijs. Daarom is het ook slim om vooraf na te denken of u dat grotere bereik wel nodig heeft voor uw dagelijkse kilometers.

De weersomstandigheden

Net als bij een benzine auto is het verwachtte verbruik van een EV gebaseerd op een gemiddelde en is het afhankelijk van rijgedrag en temperatuur. Als u veel in de stad rijdt kunt u meer kilometers op een acculading rijden, omdat de auto dan ook veel gebruikt maakt van regeneratief remmen. Bij veel kilometers over de snelweg op hoge snelheid zal het bereik afnemen. Daarnaast is de actieradius afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Bij een aangename temperatuur kunnen er meer kilometers uit het accupakket worden gehaald dan bij koud weer.

Waar u zelf invloed op heeft

Naast dat het rijgedrag van de bestuurder van invloed is, hebben vrijwel alle EV’s opties voor verschillende rijstanden. In bijvoorbeeld een eco-stand geeft de elektromotor niet altijd het volle vermogen en remt hij harder regeneratief af. Dit is beter voor de actieradius dan bijvoorbeeld een sport-modus, waarbij de auto snel reageert en al het vermogen geeft. Ook heeft het gebruik van klimaatregeling invloed op de actieradius. Een elektrische auto kan geen restwarmte van de motor gebruiken als verwarming, dus dit kost het accupakket veel energie.

Warmtepomp

Zoals eerder gezegd heeft de omgevingstemperatuur invloed op de actieradius. Veel EV’s zijn daarom leverbaar met een warmtepomp. Deze kan het accupakket bij alle weersomstandigheden op de optimale temperatuur houden, zodat de actieradius wordt geoptimaliseerd. Ook kan de warmtepomp helpen het interieur te verwarmen, zodat dit niet ten koste gaat van de actieradius.

Elektrisch leasen doet u bij ActivLease

ActivLease is expert op het gebied van elektrisch leasen. U kunt bij ons een leaseofferte aanvragen voor de Volkswagen ID.3 uit het filmpje, of voor de nieuwe Ford Mustang Mach-E. Deze nieuwkomer heeft een maximale actieradius van maar liefst 610 kilometer, waarmee hij een plekje in de top 10 heeft! Wij helpen u op weg met al uw vragen over elektrisch rijden en zorgen voor een leaseauto die perfect bij u past.

Waarom ActivLease
  • Merk onafhankelijk leasen
  • Transparant
  • Altijd een alternatief
  • Altijd de beste deal
  • Online maar toch persoonlijk
Patrick van Heijningen
Ferdy van der Craats
Fabian Heijligers
Vragen? Neem contact met ons op!
Wij helpen u graag verder.

HomeInformatieAutolease blogAlles wat u moet weten over de actieradius van...