ActivLease
100% van onze klanten beveelt ons aan
9.5/10

HomeInformatieAutolease blogGevaarlijk! Veel auto's rijden op de weg met ve...

Gevaarlijk! Veel auto's rijden op de weg met verkeerde verlichting

29-12-2023

Gevaarlijk! Veel auto's rijden op de weg met verkeerde verlichting

Rijkswaterstaat waarschuwde afgelopen oktober al over een groot probleem bij Nederlandse auto’s: veel mensen gaan tijdens de donkere winterdagen de weg op met de verkeerde rijverlichting aan! Recent uitgebrachte auto’s hebben de functie van automatische rijverlichting, dat u herkent bij de lichtschakelaar als ‘Auto’. Maar deze verlichting is vaak helemaal niet bedoeld om ’s avonds mee te rijden. Bovendien werken de sensoren slecht bij regenachtig of mistig weer, waarbij goede verlichting levensreddend kan zijn.

ActivLease biedt u graag wat handige tips voor de verlichting in de wintermaanden. Tevens zijn er nieuwe (elektrische) modellen met veel meer geavanceerde lichtsensoren, zoals de Volkswagen-modellen met IQ. Light of de Audi Q6 e-tron die u binnenkort kan leasen.

Welke lichten staan aan bij uw automatische rijverlichting?

Het funeste aan de automatische rijverlichting van moderne auto’s, is dat ze veel slechter anticiperen op weerveranderingen. De automatische rijverlichting werkt via een lichtsensor buiten uw auto. Als die te weinig licht registreert, gaan de koplampen automatisch aan. Bij veel auto’s gaat het dan echter alleen om de koplampen vóór! De achterlichten kunnen nog steeds uitstaan, wat voor gevaarlijke situaties zorgt in het donker. Stap daarom ’s avonds eens uw auto uit voordat u wegrijdt met de automatische rijverlichting. Staan alle lichten aan? Dan is er niks aan de hand.

Schakel uw verlichting handmatig aan bij twijfel

Gelukkig is er altijd nog de handmatige bediening. Schakel naar de rijverlichting en u gaat helemaal veilig op pad. Maar wat als er donkere wolken bij elkaar pakken? Dat is natuurlijk onvermijdelijk in Nederland en het is juist hier dat automatische rijverlichting faalt. De sensor is vaak niet geavanceerd genoeg om een regenbui te detecteren. Terwijl u toch wordt geadviseerd om in een bui uw dagrijverlichting aan te doen voor verbeterde zichtbaarheid.

Wanneer mogen mistlampen aan?

Helemaal gevaarlijk wordt het bij mist, want daar werkt de koplampsensor al helemaal niet. Doe voor de zekerheid tijdens het rijden uw koplampen handmatig aan. Bovendien mag u bij minder dan 200 meter zicht uw voorste mistlampen aandoen. Is de mist zo dicht dat u nog geen 50 meter voor u ziet? Dan moeten de mistlampen achter ook aan.

Lees ook: 6 handige wintertips voor uw elektrische auto

Vraag een rijverlichtingcontrole aan

Het kan nooit kwaad om uw verlichting in de herfst of winter te laten controleren bij een garage. Meestal zit dit al inbegrepen bij het onderhoud in uw leasecontract. Vraag het gerust na bij onze vriendelijke medewerkers. Zoekt u een nieuwe leaseauto? Dan hebben wij nog meer goed nieuws, want fabrikanten innoveren steeds meer met lichttechnologie en veiligheid. Zo hebben de nieuwe Volkswagen-modellen Matrix LED-verlichting met IQ.Light. Deze superieure sensoren passen constant het licht aan op basis van uw omgeving en het weer; dat doet het via meerdere sensoren, GPS-locatie en weerdata. Bekijk onze actuele Volkswagen-voorraad.

Waarom ActivLease
  • Merk onafhankelijk leasen
  • Transparant
  • Altijd een alternatief
  • Altijd de beste deal
  • Online maar toch persoonlijk
Patrick van Heijningen
Ferdy van der Craats
Fabian Heijligers
Vragen? Neem contact met ons op!
Wij helpen u graag verder.

HomeInformatieAutolease blogGevaarlijk! Veel auto's rijden op de weg met ve...