ActivLease
100% van onze klanten beveelt ons aan
9.5/10

HomeInformatieAutolease blogADAS: deze rijhulpsystemen zijn straks verplich...

ADAS: deze rijhulpsystemen zijn straks verplicht op nieuwe leaseauto's

13-02-2021

ADAS: deze rijhulpsystemen zijn straks verplicht op nieuwe leaseauto's

Steeds meer mensen rijden een privéauto of leasen een auto van de zaak en daardoor neemt de drukte in het verkeer toe. Om het aantal slachtoffers te verminderen en de verkeersveiligheid te verhogen maakt Europa het vanaf 2022 verplicht voor nieuwe auto’s om bepaalde rijhulpsystemen aan boord te hebben. ActivLease vertelt u welke systemen dit zijn en waarom ze straks standaard worden. Uiteraard helpen we u ook graag bij het uitzoeken van een veilige leaseauto!

Wat is ADAS?

Misschien heeft u de term ADAS al eens voorbij zien komen. ADAS is een afkorting voor Advanced Driver Assistance Systems, oftewel een verzameling van allerlei slimme rijhulpsystemen in een auto. Ze helpen de bestuurder bij het rijden en verkleinen de kans op ongelukken door een waarschuwing te geven of actief in te grijpen. Grote kans dat uw eigen auto één of meerdere van dit soort systemen aan boord heeft. ADAS komen steeds vaker voor en de EU wil binnenkort dat elke nieuw geleverde auto ze heeft.

Dit zijn de rijhulpsystemen die vanaf 2022 verplicht zijn:

 • Vermoeidheids- en smartphonegebruik-waarschuwingssystemen
 • Rijbaanassistentie (Lane Departure Warning)
 • Parkeersensoren
 • Noodremsysteem
 • Voorruit met veiligheidsglas voor botsing met zwakke weggebruikers
 • Achteruitrijcamera
 • Verbeterde veiligheidsgordels
 • Intelligente snelheidsbegrenzer
 • Voorbereidingen voor een alcoholslot

Deze merken en modellen hebben nu al ADAS

Sommige fabrikanten lopen al voor op de eis van de EU. Volvo staat al decennialang bekend als één van de veiligste automerken en heeft nu al veel van de hulpsystemen aan de uitrusting van hun nieuwe auto’s toegevoegd. Ook de Hyundai Tucson is ‘ADAS-proof’ met standaard parkeersensoren, actieve rijbaanassistentie en een achteruitrijcamera. Een elektrische auto zoals de Tesla Model 3 gaat nog een stapje verder en kan zelfs automatisch sturen en van rijbaan wisselen.

Verplichte rijhulp

Adaptive Cruise Control

Natuurlijk zijn niet alle ADAS verplicht. Sommige zijn wel interessant om te overwegen bij het kiezen van een nieuwe leaseauto, zoals Adaptive Cruise Control. Dit systeem houdt een vooraf ingestelde snelheid aan en past deze automatisch aan wanneer de auto voor u ineens langzamer rijdt. Een ander ADAS systeem is de dodehoeksensor (Blind Spot Monitor). Deze geeft een waarschuwing als u het verkeer in uw dode hoek over het hoofd ziet, bijvoorbeeld tijdens het inhalen.

BPM

Uit onderzoek van BOVAG blijkt dat we door ADAS bijna een kwart minder schade gaan rijden. Het is nog niet bekend hoe al die extra veiligheidssystemen de autoprijzen gaan beïnvloeden. Extra opties betekenen natuurlijk extra gewicht en dat wordt weer doorberekend in de belasting (BPM). Dat zal echter niet opwegen tegen de hogere mate van veiligheid die ADAS met zich meebrengt.

Leaseauto met verplichte ADAS vindt u bij ActivLease

Wie vanaf volgend jaar een nieuwe leaseauto gaat rijden mag dus uitkijken naar een hogere mate van veiligheid. Toch is het goed om te weten hoe al die slimme systemen werken. Heeft u nog vragen over ADAS of wilt u advies bij het vinden van een leaseauto die straks aan alle eisen voldoet? Dan kunt u gerust contact opnemen met ActivLease! Of neem een kijkje in onze outlet voor een groot aantal aanbiedingen op nieuwe leaseauto's.

Waarom ActivLease
 • Merk onafhankelijk leasen
 • Transparant
 • Altijd een alternatief
 • Altijd de beste deal
 • Online maar toch persoonlijk
Patrick van Heijningen
Ferdy van der Craats
Fabian Heijligers
Vragen? Neem contact met ons op!
Wij helpen u graag verder.

HomeInformatieAutolease blogADAS: deze rijhulpsystemen zijn straks verplich...