ActivLease
100% van onze klanten beveelt ons aan
9.5/10

HomeInformatieAutolease blogBelastingregels voor bestelauto's: dit gaat er...

Belastingregels voor bestelauto's: dit gaat er voor u veranderen

15-11-2022

Belastingregels voor bestelauto's: dit gaat er voor u veranderen

Er zijn veel veranderingen op komst als het gaat om de belastingregels voor bestelauto’s. De nieuwe plannen hebben invloed op de kosten bij aankoop en zakelijk leasen maar ook in het gebruik. Wat betekent dit voor ondernemers? Is het verstandig om diesel te blijven rijden, of is dit hét moment om voor een elektrische bestelauto te gaan? In deze blog bespreken we de belangrijkste veranderingen in de belasting voor bestelauto’s.

BPM-vrijstelling wordt geschrapt

Uit het Belastingplan 2023 blijkt dat de grijskentekenregeling verdwijnt. Ondernemers met een bestelauto kunnen momenteel bpm-vrij rijden, maar die vrijstelling wordt per 2025 geschrapt. Vanaf dan moet u bpm (belasting) betalen bij aanschaf van een bestelauto op benzine, diesel of gas.

Elektrische bestelauto blijft bpm-vrij

Met de nieuwe maatregel wil het kabinet de verkoop van duurzame bedrijfswagens stimuleren. Hoeveel bpm ondernemers gaan betalen hangt namelijk af van de CO2-uitstoot, net als bij personenauto’s. De kosten zijn 66,91 euro per gram. De vrijstelling bpm blijft wel gelden voor emissievrije voertuigen. En dat maakt het natuurlijk een stuk aantrekkelijker om over te stappen naar een elektrische bestelauto.

MRB voor bestelauto’s gaat omhoog

Naast de ondernemersvrijstelling voor de bpm verandert het tarief van de motorrijtuigenbelasting (mrb). Per 2025 gaat de mrb voor bestelauto’s van ondernemers met 15 procent omhoog. In 2026 wordt de wegenbelasting met nog eens 6,96 procent verhoogd.

Belastingregels voor bestelauto's per 2025

De veranderingen zijn onderdeel van het Belastingplan 2023. Als de Eerste en Tweede Kamer het voorstel goedkeuren, gaat het vanaf 1 januari 2023 in.

[UPDATE] Goed nieuws, want de verhoging van de motorrijtuigenbelasting voor bedrijfswagens lijkt niet door te gaan! Dit blijkt uit een Tweede Kamerdebat waarbij de maatregel uit het Belastingplan 2023 ter sprake kwam.

4 tips voor slimme ondernemers

Is uw bestelauto aan vervanging toe? Slimme ondernemers wachten niet af maar kijken alvast vooruit. Hieronder 4 redenen om nu al over te stappen naar een elektrische bedrijfsauto:

  1. U profiteert van belastingkorting en fiscale voordelen zoals de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA), de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en gemeentelijke bijdragen.
  2. Het aanbod elektrische bestelauto’s is ruimer en diverser dan ooit. Met keuze uit compacte, middelgrote en grote modellen van vertrouwde merken zoals Volkswagen, Opel en Mercedes-Benz.
  3. De levertijden voor emissievrije bestelauto’s lopen op. Zelfs al heeft u niet direct een nieuwe bestelauto nodig, met wachttijden van 12 maanden of langer is het verstandig om u nu alvast te oriënteren zodat u niet voor verrassingen komt te staan.
  4. Door tijdig te bestellen wordt u straks niet tegengehouden door milieuzones. Nederlandse steden worden per 2025 emissievrij. Met een diesel- of benzinebestelwagen bent u dan mogelijk niet meer welkom.

Elektrische bestelauto leasen

ActivLease – voordelig leasen en advies over elektrische bestelwagens

Meer weten over de maatregelen die het kabinet heeft aangekondigd als onderdeel van het Belastingplan 2023? Advies nodig over de bestelbus die bij u past en wat er mogelijk is wat betreft elektrisch rijden? Onze adviseurs staan klaar om u verder te helpen! Bel 085 90 229 29 of mail naar info@activlease.nl.

Waarom ActivLease
  • Merk onafhankelijk leasen
  • Transparant
  • Altijd een alternatief
  • Altijd de beste deal
  • Online maar toch persoonlijk
Patrick van Heijningen
Ferdy van der Craats
Fabian Heijligers
Vragen? Neem contact met ons op!
Wij helpen u graag verder.

HomeInformatieAutolease blogBelastingregels voor bestelauto's: dit gaat er...